onsdag 17 oktober 2012

Attackerad

I vårt kvarter bor ett par som har två hundar. Den ena är en chihuahua och den andra är en stor blandras mellan schäfer och grand danois. Igårkväll gick den lilla chihuahuan för tredje gången till attack mot Brutus. Helt oprovocerat. Vi kommer och går på gatan, Brutus är kopplad. Vi får syn på mannen och hans hundar som är okopplade, de får även syn på oss. Den stora hunden stannar hos husse medan den lilla chihuahuan springer mot Brutus fast hussen ropar på hunden. Brutus sitter ner jämte mig. Chihuahuan kommer fram, spänner blicken i Brutus (som bara sitter och glor bort, han undviker konflikter till max) och sen börjar den attackera honom. Jag föser bort chihuahuan och tar Brutus bakom mig, chihuahuan ska fram igen men jag motar bort den och sen får hussen tag i chihuahuan. "Typiskt småhundar att tro att de är större än vad de är" säger han och går iväg. Öh? Konstigt då? Den får ju uppenbarligen göra som den själv vill när den går lös (den är alltid lös) och får därmed attackera andra hundar dagligen. Hade det varit till exempel ett rottweiler som gjort samma sak hade hussen garanterad varit polisanmäld för länge sen, haft koppelförbud eller i värsta fall hade hunden varit avlivad.

Det här var inte första gången chihuahuan gick till attack mot Brutus. Vi har mött dessa personer och deras hundar tidigare, då Brutus varit mindre. Jag har trott att chihuahuan kanske bara vill sätta Brutus på plats eftersom han är valp. Men nu när den bara rusar fram helt oprovocerat och attackerar inser jag att den helt enkelt bara är aggressiv. För jag har ju sett den göra samma sak mot andra hundar. Eftersom den är så liten så orsakar den ju ingen fysisk skada som kanske en stor hund hade gjort om samma sak hade hänt. Men det är så jävla nonchalant av ägarna. Vilket jag tänker berätta för de nästa gång vi möts.

Brutus är som tur är ingen bråkstake och han avskyr konflikter. Undergiven till max mot andra hundar och han har tack vare detta undvikit att hamna i slagsmål ett par gånger då vi mött dominanta, aggressiva hundar. Vilket jag tycker är så himla skönt. Tänk då om han hade varit motsatsen. Eller tänkt om den där lösa chihuahuan ger sig på fel hund. En kopplad, stor hund som inte är konflikträdd. Som svarar den här chihuahuan med samma metod som den själv använder sig av. Då räcker det med ett bett som kan få chihuahuan dödad. Det värsta av allt är att om något sånt skulle hända, så är det ägaren till den kopplade hunden som är den skyldige eftersom lagen säger: En skada som orsakas av en hund skall ersättas av dess ägare eller innehavare, även om han eller hon inte vållat skadan. Det är det jag tänker på. Att de försätter andra hundägare i en jävlig sits. Egoistiskt och nonchalant.

Blir så irriterad...

2 kommentarer:

 1. Ja, de där chihuahuorna är inte att leka med ;)
  Hehe, ne men jag håller med dig. Folk med småhundar (många iaf) tror att de har fritt fram att göra vad de vill. Och ibland undrar jag om de ens är rädda om sin egen hund?! Som sagt, det krävs inte mycket för att få en stor skada...

  SvaraRadera
 2. Oj! Nästan så det bästa vore att försöka skrämma chiuahuan rejält. En gång när jag var ute med min hund som inte gillar andra hundar gick vi förbi en jättestor extremt otrevlig rottweilerhane som alltid stod på två ben medans hussen höll hårt om huvudet på den när vi gick förbi. Rottweilern var lös men han fick tag i den och höll i den när vi gick förbi. Problemet var att han släppte den när vi kommit, säg, 50 meter bort runt ett hörn. Jag gick där i godan ro, och sen (vilket jag tackar gudarna för!) vände jag mig om, varpå jag får se den stora jäkla hunden komma rusande mot oss i hysteriskt hög fart. Och den här hunden ogillade verkligen min hund kändes det som!

  Jag blev så jäkla rädd att jag helt glömde vad jag gjorde, jag drog in min hund bakom mig själv, och lagom till att rottweilern hunnit till ca 5 meter ifrån oss böjde jag mej fram, ner mot den och SKREK jag allt vad jag hade "NEEEEEEEEEEJ!!!!!!! FYYYYYY! BORT!!!!" och pekade mot hundens husse. Aldrig skrikit så högt, aldrig blivit så skärrad som jag var efter det här, men hunden TVÄRVÄNDE, vart så jäkla förvånad! Och det här var en hund som drog, drog drog mot min hund så fort han såg henne, morrade skällde och dregglade liksom... Ägaren fick den aldrig att sluta.

  Det var nog mycket tur att den vände och att jag reagerade som jag gjorde, vet inte vad den gjort annars och vill inte tänka på det, MEN jag skulle JÄTTE-, JÄTTEGÄRNA vilja att någon gjorde så om min hund var så ouppfostrad att hon sprang fram mot en annan hund såhär med gud vet vad i tanken. Det har man för fan RÄTT att göra om nån människa inte har pli på sin hund, tycker jag.

  SvaraRadera