onsdag 14 oktober 2015

Bruksdebuten

Så debuterade vi då i appellspår i söndags. Vi fick startnummer 1 och var alltså först ut. Släppte på Brutus på spåret och han börjar spåra fint, liggmarkerar första pinnen och spårar sedan vidare. När vi är i första vinkeln vinklar Brutus först åt vänster för att sedan göra ett slag åt höger där han gör en stor cirkel och sedan spårade han vidare åt höger. Jag blev riktigt osäker och var helt garanterad att han hade vinklat åt fel håll. När vi kommit en bit ser jag hur Brutus stannar upp vid ett par träd, där rötterna på träden gjort ojämnheter i marken där det ligger lite jordhögar, han står och nosar vid en av högarna och jag tänker "nu ställer han sig och pissar", men så ser jag hur den lilla svanstippen börjar vifta och så lägger han sig ner! Tjiho, andra pinnen in och vi var alltså på rätt håll! Kan inte beskriva hur glad jag blev. Man ska lita på sin hund. Sedan spårade vi vidare, andra vinkeln var inga problem och han spårade klockrent hela vägen, han stannar upp vid ett ställe och jag ser igen hur den lilla svanstippen börja vifta, men så går han iväg och börja nosa på annat, för att sedan gå tillbaka och lägga sig där han var från börjar, dvs där slutpinnen var! Så alla tre pinnar med in! Betyg 8/9.
På budföringen satt Brutus och filosoferade på mitt första kommando, men på mitt andra så for han iväg! Så där fick vi betyg 7/7.5. Så långt bra poäng i specialmomenten och nu jäklar gällde det att lydnaden också föll på plats.

Platsliggande i grupp gick hur fint som helst, trots att en hund satte sig upp och började skälla och hunden bredvid Brutus reste sig och gick fram till en annan hund, så låg Brutus still hela tiden. Betyg 10/10. Fördelen med att ha startnummer 1 var att under tiden domarna gick igenom betygen för platsliggande med övriga så kunde jag "trampa igång" Brutus på lydnadsplanen. Så dags för linförighet, kände att jag verkligen hade med mig Brutus, dock var han lite sen i sättande och vändningarna, betyg 8.5/8. Framförgåendet som vi tragglat men fortfarande inte kan ordentligt  chansade vi på, betyg 0/0. Platsläggande fick vi betyg 8.5/8, jag själv gjorde lite tempoväxling och Brutus la sig något sakta. På inkallningen la sig Brutus ner medan jag lämnade honom, utöver det en klockren inkallning, betyg 7.5/8. Apporteringen är alltid ett nervigt moment i och med att hunden ska ta en helt ny apport. Skickade iväg honom och han sprang direkt till apporten, väl där stod han och nosade ett tag innan han grep tag i den och kom in och satt sig i fotposition typ en halvmeter framför mig. Så klantiga jag tar ett steg framåt och tar apporten (men där lärde jag mig något!). Så betyg 0/7. Sista momentet hopp över hinder gick också jätte bra, förutom att jag klantade mig IGEN och kommenderade Brutus tillbaka till mig innan tävlingsledaren kommenderat. Betyg 8.5/6.

Mina träningskompisar som var med trodde att båda domarna gett oss betyg 0 i apporteringen och därför anade vi att vi enbart skulle bli godkända men inte uppflyttade, vilket tog mig hårt eftersom Brutus hade gjort så jäkla bra ifrån sig medan jag hade klantat mig och gjort att vi fått sämre betyg.
Väl vid prisutdelningen visar det sig att vi faktiskt blev uppflyttade och dessutom var vi dagens bästa ekipage och tog hem 1:a pris! I vår bruksdebut! Vi var till och med de enda ekipaget som blev uppflyttade. Så glad jag blev. Det har nu gått några dagar sedan tävlingen men jag lever fortfarande på känslan. Han är så duktig min lilla vovve och vi är verkligen inne i en bra period nu.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar